Wysłany: 22-11-2009, 09:18 Dawno temu W Starym Kinie
Dawno temu w kinie retro...
Mieszkam w małej miejscowości, gdzie każdy dzień wydaje się taki sam.
Bez komputera, Internetu, telewizora i... zestawu DVD i kina domowego. -Co robić? -Spacer, znajomi, książka? -Tak, ale na krótko.
I pojawia się kino - tak, to Moje, to jedyne, małe oraz ciasne okienko do kasy - później stary skrzypiący fotel i to wrażenie, pierwszy film, uczucie, że dotykam nowego świata. I zaczynam utożsamiać się z nim, z tymi bohaterami - kochane, wzruszające, zabawne chwile -ale tylko Moje. Pamietam, jak tłumy gnały do kin na „Przeminęło z wiatrem” lub jakie wrażenie robiły filmy takie jak „Gwiezdne wojny” czy „Casablanca” pokazujące widzom światy, o jakich im się nie śniło.
Kino - Mój świat, hmmm taka świątynia, z czasem powoli zaniedbywana jak zaczęły pojawiać sie magnetowidy, odtwarzacze DVD. Gdy zacząłem nudzić się tą nową technologią przypomniałem sobie kino - ale to juz tylko komercja filmów Holywood - o którch pamiętamy krótko, multipleksy z popcornem i colą, podszyte tym całym bezdusznym komercjalizmem.
Dawno temu w kinie było...... był taki film - Cinema Paradiso - POLECAM
Pozdrawiam
melesis
http://wstarymkinie.com/ Na stronie sklep internetowy - W Starym Kinie - PLAKATY filmowe i teatralne, FILM, BIOGRAFIE. Gwiazdy Wielkiego Ekranu - Merlin Monroe, Elvis Presley, Charlie Chaplin, Clark Gable i inni w Twoim domu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum